Neden Programmiz

EĞİTİM - ÖĞRETİM

 

Eğitim süresi 2 yıldır. On dörder haftalık 4 dönemde toplam 56 hafta eğitim-öğretim verilmektedir. Ayrıca 30 işgünü gün zorunlu staj uygulaması vardır. Mezuniyet için en az 120 AKTS’lik ders alımı ile sağlanmaktadır. 

 

Otomotiv Teknolojisi Programında eğitim; bilimsel, teknolojik, düzenli laboratuvar ve atölye uygulamalarıyla da desteklenerek profesyonelce yapılmaktadır.

 

Otomotiv Teknolojisi Programında dersler; teorik bilgiler, deneysel yetenek ve kabiliyetler, geleneksel ve modern teknolojideki uygulamalara göre verilmektedir. Otomotiv sektörünün gerek üretim ve gerekse satış sonrası hizmet kademelerinde ihtiyaç duyduğu nitelikli ara insan gücünün çağın beklentilerini karşılayacak kalite ve hizmet felsefesine uygun olarak yetişen elemanlar, otomotiv alanındaki araştırma birimlerinde, değişik kamu kurumlarında/kuruluşlarında tekniker kadrosu ile çalışabilmektedirler.

 

Özel sektörde geleneksel ve modern teknoloji ile üretim yapan endüstrilerde, otomotiv sektörünün imalat, satış, satış sonrası, yedek parça, eğitim ve danışmanlık hizmetleri gibi kademelerinde yönetici/mühendis ile işçi arasında nitelikli eleman olarak çalışma imkânı bulmaktadırlar. Bunların yanı sıra özellikle satış sonrası hizmetleri ile ilgili olarak kendi işyerlerini açıp çalıştırabilmektedir.

 

ÜNİVERSİTELER ARASI GEÇİŞ İMKÂNI

 

Otomotiv Teknolojisi Ön lisans Programını başarı ile bitiren mezunların, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı ile üniversitelerin ilgili alanlarında açılan dikey geçiş kontenjanlarına sınav puanına göre geçiş yapmaları mümkündür. Programımız için dikey geçiş olanağı bulunan bölümler;

Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği

Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği

Makine Mühendisliği

Otomotiv Mühendisliği

Uçak Gövde-Motor

Uçak Gövde-Motor Bakım

Mekatronik Mühendisliği

Endüstri Mühendisliği

Lisans bölümlerine dikey geçiş yapabilirler.

 

 

ÖĞRENCİ KABÜL PROFİLİ

 

 

Otomotiv Teknolojisi ön lisans programına, ÖSYM tarafından yapılan YGS girip ve yeterli “YGS 1” puan alan genel lise mezunları ile sınavsız geçiş için belirlenen alanlar dışındaki alanlardan veya Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarının sınavsız geçiş için belirlenen alanlarından tercihlerine göre yerleşebilmektedirler.

 

Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarının aşağıdaki alanlarından mezun olanlar Otomotiv Teknolojisi Ön lisans Programı’na “Sınavsız Geçişle” yâda ÖSYM puanı ile yerleşebilirler.

v  Motorlu Araçlar Teknolojisi

v  Otomotiv Teknolojisi

v  Makine Teknolojisi

v  Tarım Makineleri

v  Uçak Teknolojisi

v  Elektrik-Elektronik

v  Malzeme Teknolojisi

v  Benzer Birçok Teknik Bölümler

v  Düz liselerden ÖSYM puanı ile kabul edilmektedir.

 

MEZUN OLAN ÖĞRENCİLERİN ÇALIŞMA ALANLARI

 

Otomotiv Teknolojisi Önlisans mezunları, başta Otomotiv fabrikaları olmak üzere pek çok sektörde istihdam edilmektedirler. Ayrıca yetkili veya özel servislerde çalışabilmektedir. Aynı zamanda kendi işyerlerini de açabilirler.

Birçok resmi devlet kurumlarında tekniker kadrosu ile çalışabilmektedirler.

Otomotiv Teknikerleri, ana ve yan sanayi otomotiv fabrikalarının hemen hemen tüm kademelerinde tekniker karşılığı sayılabilecek unvan ve sorumluluklarda görev almaktadır.

Otomotiv sektörünün üretim kadar önem arz eden bir başka kısmı ise satış sonrası hizmet birimlerinde grup liderliği servis yöneticiliği, satış grup liderliği, yedek parça, servis atölyesi yöneticiliğinden, personel eğitimlerine kadar birçok alanda sorumluluk ve görev almaktadırlar. Ayrıca Otomotiv Yan Sanayisinde imalat ve üretim teknikleri alanlarında da istihdam olanakları mevcuttur.

 

TEKNİK ALTYAPI

 

Otomotiv Teknolojisi Programı öğrencilerimiz Yüksekokulumuz derslikleri, Bilgisayar Destekli Çizim Laboratuvarı, Temel Bilgisayar laboratuvarı, Teknik Resim Laboratuvarı ve 400 m2 alana sahip otomotiv Otomotiv Teknolojisi Laboratuvarlarını kullanmaktadır.